Commando’s die iedere hond moeten kennen

Een hond is een fantastisch huisdier, een trouwe en loyale vriend waar de mensheid nog veel van kan leren. Echter een hond zonder opvoeding is vervelend, ongehoorzaam en bij sommige rassen een potentieel gevaar voor iedereen die erbij in de buurt komt. Een hond kan alleen een fijn huisdier zijn als het de juiste socialisatie en de juiste training heeft gehad. Met een aantal basiscommando’s en goede socialisatie kom je bij de gemiddelde hondenrassen al een heel eind. Soms worden ze zelfs aangeleerd in de hondenopvang of op training, maar je kan het ook zelf. Lees vooral verder als je meer wilt weten over de basiscommando’s die iedere hond zou moeten kennen.

Het commando ‘Zit’

Je kunt als je puppy nog maar enkele weken oud is al beginnen met het aanleren van commando’s. Het eerste en waarschijnlijk ook de makkelijkste, commando is zit. Gaat je hond uit zichzelf zitten, zeg dat heel blij ‘zit’. Ook kun je ene lekkernij pakken, dit over het hoofd heen bewegen waardoor hij gaat zitten om het snoepje te volgen, zeg ook nu weer ‘zit’.

Het commando ‘Lig’

Heeft de hond het commando ‘zit’ onder de knie, dan ga je door naar ‘lig’. Zet de hond op zit, leg wat lekkers tussen de voorpoten en als je hond ligt om het te pakken, zeg je ‘lig’. Oefen dit regelmatig om je hond dit goed onder de knie te laten krijgen.

Het commando ‘Hier’

Her commando ‘hier’ is een van de belangrijkste commando’s die je je hond zo snel mogelijk moet aanleren. Mocht je hond ergens loslopen en je wilt hem voor de veiligheid van je hond snel bij je kunnen roepen, dan is dit commando wat je hond perfect moet kennen. Je kunt vrijwel direct starten met het aanleren van dit commando. Iedere keer dat je puppy bij je komt, benoem je dit door ‘hier’ te zeggen. Zorg er ook voor dat het voor de hond leuk is om bij je te komen. Reageer dus overdreven enthousiast en beloon de hond met wat lekkers. De beloning kan afgebouwd worden naarmate de hond ouder is en het commando goed opvolgt.

Het commando ‘Volg’

Er is niets zo vervelend als het lopen met een hond die je voortrekt. Je krijgt hierdoor steeds minder plezier in het maken van een wandeling wat zowel jou als de hond uiteindelijk niet ten goede zal komen. Door je hond het commando ‘volg’ aan te leren, zal de hond leren om netjes naast je te blijven lopen. Laat je hond naast je lopen door eventueel je hand met daarin iets lekkers ontspannen naast je lichaam te houden aan de kant waar je hond loopt. Volgt je hond, geef dan het commando en beloon het met wat lekkers. Ook hier geldt, oefening baart kunst.